MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA TATABÁNYA Tatabánya, Esztergomi út 6.

Nevünk 2021. szeptember 1-től Pólya György Általános Iskola Esztergomi Úti Telephelye

  

 

 

 

 

JENEI GYULA

 

jenei_tablokep.jpg

 

 

 

1934. május 6-án született Hajdúnánáson. Még csecsemő korában, Sárrétudvariba, az édesapja falujába költöztek. Egy kis házban nevelkedett két lánytestvérével, szüleivel és még másik rokon családdal. Alig múlt 5 éves, mikor Pesterzsébetre költöztek, ahol az édesapja a fegyvergyárban kapott munkát. A bombázások után ismét visszaköltöztek a gyermekkori emlékeket őrző falujukba. Közben a férfiakat behívták katonának, ahonnan az édesapja már nem jött vissza. Eltűnt a Don-kanyarban, ütközetben.

 

A nyolc osztály elvégzése után a berettyóújfalui gimnáziumba vették fel. Jó tanulmányi és sport eredményei után a második évtől kollégista is lehetett. Az iskola elvégzése után a Tanácsnál dolgozott. 1953 őszén bevonult katonának Szolnokra. 1956-ban Kecskemétre helyezték egy harcálláspontra, majd Budapestre a rádióállomás felderítőkhöz, mivel volt rádiótávírász minősítése. 1959 őszén leszerelt. Először a Püspökladányi Járási Könyvtárban volt szervező könyvtáros, majd Sárrétudvariban a Tsz-ben könyvelőként dolgozott.

 

 

 

A felesége javaslatára szakmát váltott. Az iskolában hiányzott a kémia és a rajz szakos tanár. Így elvégezte Egerben (1964) a technika szakot, majd Nyíregyházán a rajz szakot. A főiskolán kezdődött el a festészet iránti érdeklődése. Később rajzkomplex és esztétika szakot is végzett. Ő dekorált a faluban az ünnepeken. Sokszor 3X6 méteres transzparenseket is kellett készítenie. Így aztán a tanári pályán maradt. A gyerekeknek rajz-, furulya-, citera- szakköröket tartott. 1960-tól modellező szakkört is vezetett. Több éven át tanította a gyerekeket a repülő- és hajómodellek készítésére. Sok eredményes versenyt is tudhatott maga mögött országos szinten is.

 

Mindig képezte magát. Festő-és alkotótáborokba járt, ahol neves festő-grafikus művészek tanítottak. És persze állandóan festett, szobrokat faragott. Több kiállításra is beválogattak munkáiból.  Közben két lány született. 1985-től a tatai katonai kollégiumban nevelő, Vértesszőlősön vett házat, ott született meg első unokája. A festést még ekkor sem hagyta abba, saját kiállításai is voltak. Mindig barkácsolt, fúrt, faragott, munkálkodott.

 

 

 

1988-tól a mi iskolánkban, a Móra Ferenc Általános Iskolában (akkor még Mező Imre Általános Iskola) tanított egészen nyugdíjba vonulásáig. Szeretett itt dolgozni mindig jó kedvvel tért haza. Számos diákot készített fel különböző rajzpályázatokra, modellező versenyekre eredményesen. 1990-ben kiállítást rendeztünk alkotásaiból. Nyugdíjasként is folytatta aktív munkáját, de ekkor már nem az iskola, hanem a négy unoka és a ház körüli teendők kötötték le.

 

 

 

2008-ban hunyt el. Munkáját iskolánk tantestülete Móra-plakettel ismerte el, 2010-ben emlékére a tantestület díjat alapított, amellyel az iskola által kiírt megyei rajzpályázaton legeredményesebb tanulót, és a legtehetségesebb rajzkészségű tanulónkat díjazzuk.

 

 

 

 

 

 

 Hagyományaik 1992-től

 

 

 

 • Móra Gála – Anyák Napjára, az iskolai „Ki mit tud”-on kiemelkedő teljesítményű produkcióból válogatás, ekkor kerül sor az első osztályosok iskolapolgárrá avatására és a Móra Emlékplakett átadására.

 

 

 

img_1739.jpg

 

 • img_1745.jpgimg_1748.jpg

 

 

 

 • Megyei prózamondó verseny- megyei verseny 1-6. osztályos tanulóknak, iskolánként 3 tanuló jelentkezhet, általában áprilisi megrendezéssel. 

 

 

 

img_0742.jpgimg_0761.jpg

 

 

 

 • Rajzpályázat: Móra Ferenc műveinek illusztrációs rajzpályázata, a megye 1-8. osztályos tanulóinak.

 

 

 

 • img_0733.jpgimg_0734.jpgimg_0735.jpg

 

 

 

 • Sakkverseny: Városi megrendezésű, svájci rendszerű sakkverseny, 1-8.osztályosoknak, fiú és lány kategóriában.

 

 

 

 • Boros János emléktúra: Minden év októberében megrendezett városi meghirdetésű gyalogtúra, kb. 10 km-es távú, a célban jutalomsorsolással.

 

 

 

Boros János iskolánk pedagógusa, „Jolly Jokere” volt, számtalan túrára vitte magával a gyerekeket, ha kellett fizetéséből vett nekik fagyit, édességet. 1991-ben lett az értelmetlen erőszak áldozata.

 

Emlékét márványtábla őrzi az aulában.

 

suli2010osz_009.jpg

 

 

 

 • 1848 méteres emlékfutás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére, március 15 előtti utolsó tanítási napon, a rendőrség biztosítja az útvonalat.

 

 

 

 

 

 • Csillagszóró városi verseny -Karácsony előtt, minden tatabányai iskolából 1 alsós fiú és lány, 1 felsős fiú és lány vehet részt, a legügyesebbek és szociálisan hátrányos helyzetűek, a legrászorultabbak. Minden résztvevő ajándékot kap, a Pierre de Coubertin-i gondolat jegyében: „a részvétel a fontos”.

 

 

 

 • img_0989.jpg

 

img_1031.jpg

 

 

 

 • LÍRAI TEADÉLUTÁN-Minden évben a költészet világnapja kapcsán családias hangulatban egy kellemes délutánt eltöltenek a diákok és pedagógusok. Aki szeretné elmondhatja a többieknek kedvenc versét, felolvashat kedvenc olvasmányából.Tea és sütemény mellett.

 

 

 

img_0679.jpg

 

img_0681.jpg

 

 

 

img_0688.jpg

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 53
Tegnapi: 233
Heti: 53
Havi: 4 244
Össz.: 718 254

Látogatottság növelés
Oldal: HAGYOMÁNYAINK
MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA TATABÁNYA Tatabánya, Esztergomi út 6. - © 2008 - 2023 - morasuli.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »